June 2, 2015


Nutella cheese tart bentuk ni bakar dalam loyang cupcake yang kecik2 tu..rasa macam comel pulak..ni bancuhan lebihan order dan buat suka-suka untuk makan anak beranak.
Alhamdulillah  mas menerima feedback yang sangat positif dari customer..memang sedap!!!


Resepi Nutella / Blueberry/ Strawberry  Cheesetart

Mula-mula kita buat crust / tart shell dulu.
Resepi untuk buat tart shell ni senang sangat..tak perlu mixer bagai..just bancuh pakai senduk kayu n uli. Kalau nak rangup simpan sekejap dalam fridge dalam setengah jam mcm tu then baru terap2 dalam bekas dia. Kalau dah terbancuh banyak pun leh simpan juga tepung yang diuli tu dalam fridge Tapi make sure bungkus ngan plastik, dalam 2 minggu masih bertahan . Keluarkan dari fridge, biarkan tepung tu lembut n terapla macam biasa then bakar.
Dah bakar simpan dalam bekas kedap udara. Sebulan pun bleh bertahan...trust me!! :)

Bahan shell / crust
  • 250gram planta/butter (apa jenis pun takper sebab kita bukan nak buat kek)
  • 120gram gula icing
  • 2 biji telur size sedarhana
  • 500gram tepung gandum 
Pukul planta dan gula hingga sebati
Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati
Masukkan tepung dan uli hingga tak melekat di tangan. 
Boleh tambah tepung sikit demi sedikit jika adunan masih lembik. 

Terap ke dalam bekas shell dan cucuk bawah nya dengan garfu supaya shell tak kembang naik dan mencacatkan perupaan shell.. :p
Bakar dalam suhu 160'c dalam 15 ke 20 minit.
Saya guna api atas bawah..depends kat oven masing2 yer.

Rupa shell setelah dibakar..agak2 warna macam ni dah boleh angkat dari oven.


Bahan creamcheese
250g cream cheese (keluarkan 15 minit dari fridge sebelum guna)
50g gula castor
1 biji telur size sederhana
Setengah sudu kecik esen vanilla

Masuk semua bahan dalam mixer dan bancuh sehingga sebati.

Cara-caranya,
Paipkan sedikit nutella / blueberry jam / strawberry jam ke dalam crust
Paipan cream cheese yang dibancuh sehingga penuh
Lorekkan/lukis la ikut suka macam mana pun.(Bancuh sedikit creamcheese dan tambah warna)
Bakar dalam suhu 160'c selama 5 - 7minit (sentuh permukaan cheese tak melekat kat jari)

Alhamdulillah...done boleh la packing untk customer
selamat mencuba uolls

p/s - kalau malas buat meh order cheesetart sedap kat mas :)
        0122765200 (wassup)





















No comments:

Post a Comment